Vrouwen in Jordanië Slaan Terug

Er was eens een vrouw die het zat was dat vrouwen geweld en misbruik maar moesten pikken. Dankzij deze dame kunnen vrouwen nu hun mannetje staan. Haar vechtschool, SheFighter, is de eerste organisatie in het Midden-Oosten die vrouwen leert zichzelf te verdedigen.

Lina Khalifeh

Lina Khalifeh is haar naam en ze is de oprichter van SheFighter. Ze begon een paar jaar geleden in de kelder van haar ouders en gaf daar een klein aantal studenten les in vechtsporten. Ze kreeg het voor elkaar om samen te werken met sportscholen in de buurt om zo de lessen gezamenlijk te organiseren. In 2012 was het zover en opende ze haar eigen studio in Amman, Jordanië.

(Midden: Lina Khalifeh met twee van haar studenten in Amman) Photo credit: Shirin Jaafari

In 2017 groeide de organisatie flink en inmiddels bedient de sportschool ongeveer 5000 studenten van alle leeftijden. De studenten worden begeleid door minstens twaalf trainers en het centrum organiseert lessen voor Syrische vluchtelingen. SheFighter is eropuit om zich op meer studio’s te openen in Saudi-Arabië en waarschijnlijk ook Koeweit.

Van troublemaker tot kampioen!

De studio is gericht op taekwando, boxen, kung fu, maar ook psychologische sessies en emotionele hulpverlening. Khalifeh heeft zelf maarliefst 17 jaar taekwando ervaring. Ze begon op haar vijfde met vechten en kwam in haar jeugd regelmatig in de problemen omdat ze tegen jongens vocht om hen te laten zien dat ze even sterk was. Nadat deze ‘troublemaker’ formele trainingen begon te volgen, groeide ze uit tot een echte winnaar en won meer dan 20 medailles in toernooien en kampioenschappen.

Het idee om SheFighter op te richten ontstond in 2010, nadat een goede vriendin van haar werd misbruikt door familieleden. Een quote van voormalig Amerikaans president Barack Obama geeft aan hoe groots SheFighter tegenwoordig is: Obama noemde Khalifeh een van de meest innovatieve en succesvolle vrouwelijke ondernemers, een echte ‘leider van verandering’.

Ondanks dat Khalifeh een enorme hoeveelheid obstakels moest overwinnen om SheFighter te maken tot wat het nu is, vindt ze het allemaal dubbel en dwars waard. Ze ziet het plezier en zelfvertrouwen van haar studenten groeien. ‘’Er komen steeds meer mannen bij ons die hun dochters bij ons inschrijven’.

Behalve haar inspirerende werk in Jordanië, reist Lina de wereld over om haar boodschap te verspreiden. Zie hier bijvoorbeeld haar verhaal bij TedX in Praag:

Door Faisal Elhassan naar een artikel van McKinley Corbley. Zie HIER het origineel.

Leave a reply

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites