Palestine on a Plate: Teta Huda’s Mussaka’a

Bij M.OOST zijn we gek op aubergine, dat is geen geheim. We delen die liefde met de gemiddelde Palestijn en de aller lekkerste auberginegerechten komen uit Palestina. Dus toen we het kookboek van Joudi Kalla, Palestine on a Plate, doorbladerde viel deze ons gelijk op. Wauw, wat een heerlijk gerecht. Dit is absoluut een nieuwe klassieker op de tafel van M.OOST. Een goede reden om deze met jullie te delen.

Palestine on a Plate

Een tip: maak veel te veel. Je wilt je hier rond aan eten. In Palestine on a Plate zegt Joudi Kalla dat dit gerecht eigenlijk koud gegeten hoort te worden. Dat is bij ons niet gelukt, dus wij kunnen uit ervaring spreken als we zeggen dat het warm ook fenomenaal is.

Ingrediënten

  • 400 ml zonnebloemolie
  • 2 grote aubergines, in blokjes van 2,5 centimeter
  • 6 eetlepels olijfolie, het liefst Palestijnse
  • 1 hele bol knoflook (wij hebben het gemaakt met 4 flinke tenen), gepeld en in dunne plakjes gesneden
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 hete groene pepers, door de helft gesneden
  • 250 gr Dattterini/dadeltomaatjes, gehalveerd (of te vervangen met andere smaakvolle tomaten zoals vleestomaten)
  • 500 ml tomaten passata
  • Zout en zwarte peper
  • Platbrood of pitabrood

Verwarm de over voor op 200 graden.

Verhit de zonnebloemolie in een braadpan of een pan met dikke bodem. We gaan de aubergine frituren! Wacht tot de olie heel heet is en frituur de aubergine in étapes. Laat de aubergine licht verkleuren in 5 à 10 minuten. Laat de stukjes uitlekken in een vergiet bekleed met keukenpapier en strooi er wat zout op.

Palestine on a Plate

Zet een grote koekenpan of pan met dikke bodem op het vuur en fruit de knoflook en de uien in de olijfolie tot ze een beetje gekarameliseerd zijn. Voeg de groene pepers toe en bak ze even mee zodat de intense smaak vrijkomt. Voeg nu de tomaten toe en wacht tot deze zacht zijn geworden en een mooi geheel vormen met de andere ingrediënten.

Als het een beetje ingekookt is voeg je de passata toe. Laat het 10 minuten pruttelen. Proef het heerlijke prutje eens. Hoe smaakt het? We zoeken naar een rijke knoflooksmaak met een beetje pit. Voeg naar smaakt zout en peper toe.

Als het een derde is ingekookt schep je de gefrituurde aubergine door het tomatenmengsel.  Doe het geheel in een ovenschaal en bak het 30-35 minuten in de oven tot het weer een derde is ingekookt. Het moet geen saus zijn, maar dik met nog wat beweging.

Palestine on a Plate

Haal de schaal uit de oven en proef of het nodig is nog wat peper en zout toe te voegen. Eet warm, koud of op kamertemperatuur.

Eet deze heerlijkheid met een goed stuk vers platbrood of pitabrood. Zoooo lekker.

TIP: In Palestina kregen we deze heerlijke mussaka’a een keer als bijgerecht bij falafel en hummus. Magistrale combi!

Koop Palestine on a Plate van Joudie Kalla op Bol.com.

Meer aubergine van M.OOST? Check ons recept voor gegrilde aubergine met yoghurt en za’atar.

Leave a reply

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites