Ontbijten met Lebaneh/labneh: zachte kaas

Wat houden wij bij M.OOST van lekkere ontbijtjes! En dan natuurlijk het liefst ergens aan een Midden-Oosters tafeltje. Want Arabieren weten echt wat ze doen! We houden natuurlijk ook van warme Franse croissants of een knapperige Nederlandse boterham met boter en hagelslag, maar toch gaat er niets boven een uitgebreid Midden-Oosters ontbijt.

Het traditionele thuisontbijt: de onderdelen 

Eerder namen we jullie al mee naar de beroemde omeletten van Aj-Aj in Nablus, een absolute ontbijtfavoriet, nu gaan we het hebben over het traditionele thuisontbijt. De uitgebreide versie is een tafel vol kleine bordjes met heerlijkheden: bittere gerimpelde zwarte olijfjes, geurige za’atar, fijne olijfolie, falafel, hummus, een eitje, jam, honing, munt, tomaatjes, komkommer en een stapel warm platbrood om dit fijne spul mee op te eten.

Lebaneh

Lebaneh/Labneh

Voor de kenner mist er nu 1 erg belangrijk onderdeel: lebaneh of Labneh. Lebaneh houdt het midden tussen yoghurt en kaas. Dik, romig, een tikkeltje zuur, meestal overgoten met olijfolie, vaak versierd met za’atar. Meestal mooi uitgesmeerd op een schaaltje, ook vaak gerold tot kleine balletjes.

Gelukkig is dit zalige romige goedje ontzettend makkelijk zelf te maken en eet jij binnen no time thuis een overheerlijke lebaneh. Met een volledige Arabisch ontbijt maak jij als gastvrouw/heer indruk op familie en vrienden die komen ontbijten, brunchen of lunchen (want eigenlijk is het op elk moment van de dag lekker).

Ingrediënten

  • 1 pak volle yoghurt (het liefst biologisch)
  • zout

Overige benodigheden

  • een kaasdoek
  • een vergiet of zeef

Opties voor de garnering

  • Olijfolie
  • Honing
  • Kaneel
  • Za’atar
  • Dukkah
  • Gedroogde munt
  • Granaatappelpitjes

Lebaneh

Recept Lebaneh

Doe de yoghurt in een kom en roer het zout er doorheen. Maak de kaasdoek nat, wring hem goed uit en leg hem uit over een vergiet. Zet het vergiet op een kom of pan. Giet de yoghurt op de kaasdoek zodat het vocht eruit kan lekken. Leg een knoop in de doek om een stok of bijvoorbeeld de steel van een lange lepel. Nu is het een kwestie van geduld. Een nachtje uitlekken is genoeg voor een heerlijke zachte Lebaneh.

Lebaneh

Hoe nu verder voor het totale wauw-effect?

Je schept wat van de Lebaneh op een bordje en smeert deze op een voluptueuze manier uit, zoals ook gebruikelijk bij hummus. Nu de garnering. Een lekkere scheut olijfolie is onmisbaar. Kies daarnaast voor een kruidenmengels als za’atar of dukkah. De kaas is niet alleen verrukkelijk met zoutige garnering maar ook zoet kan! Probeer bijvoorbeeld honing en een beetje kaneel.

Lebaneh

Lebaneh balletjes

Voor de dikkere variant laat je de yoghurt 2 dagen uitlekken. Met de nu extra stevige kaas kan je kleine balletjes draaien. Voor een spectaculair lekker en mooi resultaat rol je ze daarna door een laagje za’atar. Om ze langer te kunnen bewaren laat je de balletjes in een schoon potje vallen en overgiet je ze met een heerlijke olijfolie.

Wat is ontbijten toch een feestje!

Mis je nog andere essentiële onderdelen van een Arabisch ontbijtje? Vertel het ons, laat een reactie achter.

Leave a reply

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites