Zoetige heerlijkheid: lamstajine met dadels en kaneel

Een goed tajinegerecht is ultiem comfortfood. Dat zagen we ook al bij de tajine met gehaktballetjes en eieren en dat is met deze lamstajine minstens zo waar. Net als met een Nederlands of Belgisch stoofpotje is de wachttijd lang maar de bereiding is verder een peulenschil.

Op zoek naar lamsvlees voor in de lamstajine

Zoals de titel al verklapt is lamsvlees een belangrijk ingrediënt van dit gerecht. Zelf ontwijk ik soms recepten met vlees waar ik nog nooit mee heb gekookt, maar bij deze tajine hoeft je zeker niet bang te zijn voor een ingewikkelde bereiding. Geschikt vlees is ook makkelijk te vinden, zeker als je in een stad woont, want dan is er altijd wel een islamitische slagerij in de buurt. Je kan de slager simpelweg vragen naar het beste lamsvlees voor in een tajine.

Begin op tijd. Het geheel moet namelijk zo’n 2,5 uur pruttelen.

Lamstajine

Ingrediënten lamstajine

voor 3 personen

  • 500 gram lamsvlees, in stukken/blokjes
  • 6 draadjes saffraan
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • 1 1/2 eetlepel kaneelpoeder
  • 1/2 theelepel korianderpoeder
  • 1/2 chilipoeder
  • 2 uien, gesnipperd
  • zout en peper
  • 3 eetlepels olie
  • 3 tenen knoflook, gehakt
  • 3 tomaten of 1 grote vleestomaat, in blokjes
  • 8 dadels, het liefst de smeuïge variant, ontpit en in stukken
  • extra maagdelijke Palestijnse olijfolie
  • pitjes van een halve granaatappel
  • stukje zachte feta
  • handje gehakte pistachenootjes

Als je geen tajine hebt kan je ook een andere aardewerken schaal gebruiken die geschikt is voor gebruik op het vuur. Heb je ook die niet paraat: geen stress. Een fijne braadpan met dikke bodem kan ook. Bij alle opties is een deksel wel essentieel.

Lamstajine

Bereiding lamstajine

Braad het vlees aan in de olie. Voeg na een minuut de saffraan, gember, kaneelpoeder, korianderpoeder, chilipoeder, knoflook, zout, ruim peper en de tomaat toe. Schep om en voeg genoeg water toe om het vlees net te bedekken. Doe de deksel op de tajine, zet het vuur op de laagste stand en laat twee uur pruttelen. Roer geregeld en voeg steeds een beetje water toe zodat het vlees kan blijven pruttelen. Na twee uur voeg je de dadels toe. Deze zijn na een kwartiertje zo goed als opgelost.

Proef en voeg je naar smaak nog kruiden en zout toe. Doe vooral niet te zuinig met de kaneel, want dat is de ultieme combi met het lamsvlees en de dadels. Een scheut Palestijnse olijfolie maakt de structuur van de tajine nog fijner.

Maak de tajine op met heerlijke zoetzure granaatappelpitjes, verbrokkelde zoutige feta en pistachenootjes. Dit zijn fantastische tegenhangers voor de zachte zoetigheid van het gerecht, waardoor de perfecte balans ontstaat.

M.OOST serveert deze heerlijkheid het liefste met frisse Arabische salade en couscous of een stuk goed platbrood.

Oeps. De tajine was op voor we er erg in hadden. We zijn we totaal vergeten een foto te maken van het eindresultaat!

Leave a reply

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites