Kunst in hipsterwijk Beiroet bij Concept 2092

In Beirut poppen ze tegenwoordig overal uit de grond: nieuwe, hippe, cultureel georiënteerde plekken waar jonge mensen samenkomen voor kunst, discussie, een werkplek of gewoon een goede kop koffie. Een van deze plekken is Concept 2092, een net geopende galerie en kunstenaarsresidentie van de stichting Haven for Artists. Zoals Sacha, een van de vrijwilligers van Haven for Artists het uitlegt: ‘it is like a breath of fresh air’.

Vrijplaats voor kunst in Beiroet

Concept 2092 is een plek in Mar Mikhael, een gegentrificeerde hipster wijk in Beirut, en hier staat het pleidooi voor cultuur nog voorop: iedereen is welkom en moet gebruik kunnen maken en elkaar kunnen ontmoeten in deze vrijplaats.

Haven for Artists

Haven for Artists is begonnen met kleine artistieke bezigheden en voorziet nu tot 6 kunstenaars tegelijkertijd van een werkplaats, heeft een café, faciliteert maandelijkse exposities van kunstenaars van over de hele wereld en heeft een kleine conceptstore met producten van lokale onafhankelijke initiatieven in Concept 2092. In 2014 organiseerden ze een 10-daagse expositie genaamd Radical: Choix et Conséquences waar er voor de eerste keer ooit in Libanon op een legale wijze transgender films werden vertoond.

Concept 2092 Beiroet

Cultural diplomacy

Haven for Artists focust zich nu op het starten van samenwerkingsprojecten met soortgelijke initiatieven in Leipzig en Barcelona om kunst, kunstenaars en cultuur uit te wisselen. Volgens Thea Koury, een van de oprichters van Haven for Artists, zou dit een manier zijn voor Nederlandse kunstenaars en galeries om samen te kunnen werken.

Cultural diplomacy, het faciliteren van contact en verbinding tussen landen door middel van kunst en cultuur, is uiteindelijk waar Thea naar streeft. “We staan altijd open voor samenwerking, bijvoorbeeld door Nederlandse kunstenaars en initiatieven die rond dit soort thema’s werken ook te betrekken bij ons werk, daarmee creëren we een soort van wereldwijde exposities rond gelijksoortige thema’s in andere contexten.

Concept 2092 is een must-see in Beirut. Ook als je op zoek bent naar een rustige artistieke plek voor een kopje koffie om zo de chaos van Beirut even te ontvluchten. 

Check de website en de Facebook-pagina van Concept 2092 voor meer van dit moois!

Leave a reply

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites