Holy hot harissa

Oh Oh HARISSA

De Mexicanen hebben jalapeñopepers, de Indonesiërs hebben sambal en Noord-Afrikanen en dan vooral Tunesiërs hebben harissa!

Al houden wij bij M.OOST natuurlijk als geen ander van die heerlijke zoetige geuren en smaken van de Midden-Oosterse keuken, soms is harissa wat we nodig hebben. Harissa is een heerlijke kruidige chillipasta uit het Noord-Afrikaanse Tunesië. Tegenwoordig wereldwijd geliefd want het is praktisch overal lekker op en ook nog eens heel makkelijk zelf te maken. Onze harissa kan je op twee manieren maken: heet (zonder paprika) en zoet-pittig (met paprika).

Harissa is een pittige smaakmaker en geen opzichzelfstaand gerecht. Gebruik het bijvoorbeeld zo:

In couscousrecepten;
als marinade;
in Midden-Oosterse stoofpotjes of tajinegerechten;
op een broodje avocado;
op een broodje falafel.

Harissa

INGREDIËNTEN HARISSA

   • 8 grote rode pepers
   • 1 theelepel gemalen karwijzaden
   • 1 theelepel gemalen korianderzaad
   • 3 grote tenen knoflook
   • Zout
  • Voor de minder pittige variant: 1 gegrilde paprika (zonder vel)

Harissa

HOW TO HARISSA

Smeer je handen voor het snijden van hete pepers altijd even in met wat olijfolie, zodat je na het wassen minder last hebt van ‘hete’ handen. Verwijder de zaden van de pepers. Leg ze daarna een half uur weken in heet water. Door het weken worden de pepers zachter. (Voor een nog zachter resultaat kan je ze, in plaats van ze te weken, ook een half uur in de oven leggen op 180 graden. ) Giet de pepers daarna af en dep ze droog met keukenpapier.  Doe de knoflook en flink wat zout in een vijzel en maak de knoflook fijn. Voeg daarna de kruiden, een klein scheutje olie en de pepers toe. Als je voor de milde variant gaat is dit het moment om ook de  gegrilde paprika toe te voegen. Begin met vijzelen en voeg als dat nodig is wat olie toe tot het een mooie gladde pasta geworden is.

Harissa

LAZY HARISSA

Dit alles kan natuurlijk ook in een keukenmachine, maar ik heb de ervaring dat het mengen en malen wat lastig gaat bij een kleine hoeveelheid harissa. En: met de hand is bijna altijd beter en leuker!

POTJE

Doe de harissa in een schone, droge glazen pot en schenk er een laagje extra maagdelijke olijfolie overheen om het te conserveren.

DE ULTIEME IK-BEN-EEN-ECHTE-ONVERSCHROKKEN-TUNESIËR-TEST

Alsof het een blikje appelmoes is!

Leave a reply

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites