Hiken in de Sinaï

Hiken is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij de Sinaï, toch is het naast het duiken, snorkelen en de prachtige Rode Zee stranden voor steeds meer mensen een reden om naar het gebied te komen.

De Sinaï trail

De Sinaï trail, het hoogtepunt van alle hiking routes in de Sinaï, is een unieke samenwerking van verschillende bedoeïenenstammen. Het pad is opgezet in 2015 door afgevaardigden van de Tarabin, Muzeina en Jebeleya stam en bracht de eeuwenoude samenwerking tussen de verschillende stammen ten tijden van de handelsroutes weer tot leven.

Sinds de komst van moderne vervoersmiddelen werden deze routes niet meer gebruikt. Daardoor bleven de stammen meer en meer binnen hun eigen grondgebied en verwaterde het onderlinge contact. De oorspronkelijke route was 220 kilometer lang, maar door het enorme succes is de route recent uitgebreid naar ongeveer 550 kilometer. Er zijn daarbij nog eens 5 nieuwe bedoeïenenstammen bij het project betrokken. Naast natuurlijk het unieke verhaal van de hernieuwde samenwerking tussen de stammen leent de Sinaï zich uitstekend voor hiken met haar prachtige bergen, uitgestrekte woestijn en schitterende oases. Het pad won zelfs verschillende titels en prijzen, waaronder “beste nieuwe hikes” door Wanderlust Magazine en “beste nieuwe toerisme initiatief” door het Britse gilde van reisschrijvers. De Sinaï trail is een pareltje en past binnen de trend van het groeiende aantal succesvolle hiking routes in het Midden-Oosten, met onder andere de Masar Ibrahim al-Khalil in Palestina en de Jordan Trail in Jordanië.

Na zelf veel in Palestina gelopen te hebben en enthousiast geworden door de vele prachtige foto’s en verhalen van mensen die (een gedeelte van) de Sinaï trail gelopen hadden, werd het tijd om zelf samen met wat vrienden een bliksembezoekje te brengen om een gevoel bij de route te krijgen.

Hiken verbindt …

Een paar weken later gaat de wekker af in een van de vele, voor toeristen aangelegde maar nu bijna verlaten, bedoeïenenkampjes aan de Rode Zee vlakbij Nuweiba. Het is kwart voor 5 ’s ochtends, we moeten vroeg vertrekken als we een flinke afstand af willen leggen want het blijft tenslotte zomer in Egypte. Faraj, onze gids voor vandaag, komt enthousiast aangelopen en na een lekker zoet kopje thee begint het korte ritje naar het startpunt van de route vanwaar we beginnen met lopen. Binnen 10 minuten is het voor ons al duidelijk dat we een top dag gaan hebben en Faraj een uitstekende gids is. Vol passie vertelt hij in vloeiend Engels over zijn stam, de Tarabin, het gebied en natuurlijk over hiken in de Sinaï. We hebben inmiddels de kustlijn achter ons gelaten en lopen in een smalle vallei tussen de prachtige roodbruine bergen door.

Nadat een paar uur te hebben gelopen hebben we al veel geleerd over de verschillende planten die we tekomkomen en de tradities van de bedoeïen. Ik vraag Faraj wat nou daadwerkelijk de impact is van Sinaï trail. Bevlogen begint hij te vertellen over hoe belangrijk het is dat er weer toeristen naar de Sinaï komen; hoe leuk het is dat hij en veel van zijn vrienden nu hun families kunnen onderhouden door te doen wat ze het leukste vinden, namelijk het lopen door de woestijn. Maar vertelt hij, “de belangrijkste impact die de trail heeft is dat het fragmentatie onder de verschillende bedoeïenengemeenschappen tegengaat. Natuurlijk zijn er verschillen, maar het is belangrijk dat we samenwerken.” Als voorbeeld noemt Faraj de onderlinge uitwisseling van kamelen. “Als er nu een grote groep komt en ik heb niet genoeg kamelen loop ik gewoon naar de Muzeina stam om er een aantal te lenen.”

Aan het begin van de middag als de zon niet meer te ontwijken is en het echt warm begint te worden slaan we plotseling een zijpadje in op weg naar wadi Wishwashi, een natuurlijk klein meertje midden tussen de bergen, waar we de trip afsluiten met een heerlijke verfrissende duik.

Zelf geïnteresseerd on te hiken in de Sinaï? Neem dan zeker een kijkje op de Facebook pagina van de Sinai trail.

Thomas woont en werkt in Palestina en deelt zijn ervaringen regelmatig via M.OOST.

Leave a reply

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites