Gegrilde aubergine met yoghurt en za’atar

Zoals je als trouwe M.OOST fan weet zijn wij dol op alles wat met aubergine te maken heeft. Sappig, smaakvol, multifunctioneel. De vlezige aubergine is wat ons betreft daarnaast ook de ultieme vleesvervanger.

Hoogste prioriteit: gare aubergine

Toch komen wij nog geregeld mensen tegen die aubergine vies vinden. Dan denken wij stiekem: jij hebt ergens in een ver verleden een keer een ongare aubergine getroffen. Tja, dat is inderdaad vrij vies. En direct daarna: wees een grote meid en hoppa, gewoon nog een keer proberen! In dit recept tref je overheerlijke smelt-op-de-tong gegrilde aubergine. Aan jou om het zaakje goed gaar te bakken, zodat jij jouw gasten niet traumatiseert met nare sponzige aubergine. Want dat is voor niemand leuk.

Aubergine yoghurt za'atar

Turkse klassieker meets Ottolenghi meets M.OOST

Dit recept is een samenkomst van verschillende recepten en herinneringen. Een van die recepten vind je in Ottolenghi’s Plenty. Daar leert hij je vreselijk lekkere halve aubergines uit de oven maken met een karnemelksausje, citroentijm, za’atar en granaatappelpitjes. Het is net als onze aubergine met yoghurt en za’atar een fijne variant op een Turkse klassieker met dikke yoghurt. Wij doen het allemaal weer net een beetje anders, speciaal voor jou.

Aubergine yoghurt za'atar

Ingrediënten

De hoeveelheden hieronder zijn genoeg voor een hoofdgerecht voor 2 personen. Dit recepten is ook erg geschikt als voorgerecht en borrelhapje. Dan pas je de hoeveelheden met wat gezond verstand aan.

  • 2 aubergines
  • 1 granaatappel
  • 250ml Griekse of Turkse yoghurt
  • +/- 4 eetlepels Palestijnse za’atar
  • 1 eetlepel gedroogde munt
  • +/- 6 eetlepels Palestijnse olijfolie
  • 1 teentje knoflook

Gegrilde aubergine met yoghurt en za’atar

Begin met het snijden van de aubergine. Mooie lange plakken, niet te dun. Meng een paar eetlepels olijfolie met een beetje zout en bestrijk de aubergine hiermee aan beide kanten met een kwastje. Gril de aubergines in een grilpan. Nog handiger is zo’n fancy elektrische gril die je dicht kan klappen en aan twee kanten tegelijk grilt. Een uitkomst voor de echte gegrilde aubergine-addict. Geen grilpan of andere apparatuur in huis? Gebruik dan een gewone koekenpan. Vooruit.

Aubergine yoghurt za'atar

Hemelse yoghurt met knoflook

Het duurt even voor de aubergine lekker zacht en goed doorbakken is. Ondertussen heb je tijd voor andere zaken. Meng de yoghurt met een geperst knoflookteentje, een scheut olijfolie en snuf zout. Pas op met de knoflook. Rauwe knoflook is gruwelijk lekker maar kan heftig zijn. Even proeven hoeveel voor jou hemels is.

Dan gaan we de granaatappel van zijn pitjes ontdoen. En dat doen we zo:

De aubergine, de za’atar én die heerlijke knoflookyoghurt

Pak een mooi schaaltje, want zo eindigen alle succesverhalen. Bedek de bodem van de schaal met paar plakken aubergine. Schep er een lepel yoghurt op en verdeel over de aubergine. Bestrooi het geheel met za’atar en een beetje munt. Herhaal deze laagjes tot de aubergine op is. Eindig met yoghurt en bestrooi royaal met de kruiden en daarna de granaatappelpitjes. Bewaar de helft van de pitjes om op tafel bij te strooien.

Serveer met lekker platbrood. Zorg op tafel voor genoeg za’atar, olijfolie en granaatappelpitjes. Echt van die zaken waar je nooit genoeg van hebt.

Geen Palestijnse za’atar en olijfolie in huis? De allerlekkerste vind je in onze webshop!

Leave a reply

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites