Boerenmarkt in Oost-Jeruzalem

Het is lente en dat betekent dat het ook weer de tijd van het jaar is voor de boerenmarkt in de schattige kleine tuin van Sunbola in Jeruzalem.

Sunbola 

Sunbola is een non-profit fair trade organisatie die zich richt op de promotie van lokale Palestijnse ambachtelijke producten. Naast de winkels en online shop via de website, organiseren ze ook vaak evenementen, waaronder dus deze boerenmarkten met heerlijke diverse producten.

Boerenmarkt Oost-Jeruzalem

Gezellige drukte op de boerenmarkt.

Honing en olijfolie van Mashjar Juthour

Bij binnenkomst valt mijn oog allereerst op de verse groenten, honing en olijfolie van Mashjar Juthour, een klein reservaat, bomentuin en vrijwilligersorganisatie in de buurt van Ramallah dat zich richt op het behoud van de oorspronkelijke en inheemse bomen en plantensoorten in Palestina. Door educatie programma’s en ecotoerisme proberen ze meer mensen enthousiast te maken voor de bescherming  van dit Palestijnse erfgoed.

Ze zijn trouwens ook altijd op zoek naar vrijwilligers, dus mocht je op zoek zijn naar een leerzame en leuke tijd in Palestina is Mashjar Juthour zeker een goede optie.

Palestijnse kazen

Het volgende kraampje is van de Azariah Cooperative en biedt een verscheidenheid aan producten, waaronder kruidenthee, heerlijke jams (de appel-kaneel is een aanrader) en lebaneh, een yoghurt achtige kaas, in olie. Dit is overigens niet de enige kaas op de markt, want ook de Palestinian Livestock Development Society uit Tubas, een dorpje in de buurt van Nablus, is aanwezig. Ze maken heerlijke Palestijnse kazen gebaseerd op Italiaanse kazen waaronder Pecorino, Scamorza, Caciotta, and Mozzarella waarover een van de makers uitgebreid en enthousiast vertelt.

Boerenmarkt Oost-Jeruzalem

Lebaneh met za’atar

Sacred Cuisine

Een ander bijzonder kraampje verkoopt grote verse vrije-uitloop eieren van een nabij gelegen bedoeïenengemeenschap en biologische azijn gemaakt van druiven uit Beit Doqu, een klein agrarisch dorpje vlakbij Jeruzalem dat bekend staat om de goede kwaliteit druiven die ervandaan komen. Verder zijn er ook nog verse ambachtelijke broden en zijn er heerlijke wraps en salades van de pop-up kitchen van Sacred Cuisine, waarover binnenkort meer in een apart verhaal.

Leave a reply

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites